Home Uncategorized Tips om veilig te klussen

Tips om veilig te klussen

by admin

Er zijn steeds meer doe-het-zelvers die met letsel in het ziekenhuis belanden. Er wordt altijd gedacht: ach, dat kan ik zelf wel, maar een vakman is niet voor niets een vakman en jij bent die dus niet. Wil je toch graag zelf aan de slag met een klus? Volg dan deze tips op, zodat je niet in het ziekenhuis terecht komt.

Omdat dit nogal een cliché is, tellen we hem niet bij de tips, maar het blijft een belangrijke. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat je weet wat je gaat doen, wanneer je het gaat doen, hoe je het gaat doen, welke spullen je daarvoor nodig hebt en waar die spullen staan. Veel bouwmarkten bieden op hun websites stappenplannen aan, check deze dan ook, je kunt er je voordeel mee doen.

Tip 1: het inrichten van je werkplek

Alles begint bij een goed georganiseerde werkplek. Laat geen troep slingeren en ruim alles netjes op. Zorg daarbij voor voldoende bewegingsruimte en stop alle verlengsnoeren netjes weg. Zet vervolgens een of meerdere ramen open, zodat de ruimte goed geventileerd is en zorg voor voldoende licht, bijvoorbeeld met een bouwlamp.

Tip 2: zorg voor goed gereedschap

Hierbij praten we alleen nog maar even over handgereedschap, omdat elektrisch gereedschap weer een hele hoop andere tips behoeft. Kies voor degelijk handgereedschap, geen botte messen en beitels en ook niks dat op het punt staat om af te breken of stuk te gaan. 

Tip 3: wees voorzichtig met elektrisch gereedschap en elektriciteit

Je kunt je flink bezeren met elektrische machines en daar kan het dan ook snel mee fout gaan. Gebruik daarom alleen machines met het CE veiligheidskeurmerk, lees vooraf de instructies goed door, zodat je weet hoe je de machines gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt of als je een onderdeel moet verwisselen en blijf met je vingers uit de buurt van alle draaiende delen. Duw bij bijvoorbeeld het gebruik van een cirkelzaag de plank met een hulplatje erover. Verwijder geen beschermkappen of andere beveiligingen van machines, die dingen zitten er niet voor niets op en als je dat wél doet vraag je eigenlijk gewoon om een ongeluk.

Wat betreft elektriciteit is het vooral belangrijk dat je de stroom in de meterkast uitzet en dat je met een spanningszoeker controleert of  je de juiste groep hebt uitgeschakeld. Zorg er daarbij voor dat niemand de stroom weer kan inschakelen als jij nog bezig bent. 

Tip 4: slim steigergebruik

Wees voorzichtig bij het gebruiken van een steiger. Zorg dat deze altijd stevig staat en dat je hem desnoods verankerd voordat je hem gebruikt. Verplaats de steiger daarbij op tijd, zodat je niet ver buiten de steiger hoeft te reiken. Zet geen overbodige spullen op de steiger, daar kun je tegenaan stoten waardoor ze naar beneden vallen, met het risico dat ze op iemand anders belanden. Natuurlijk kun je zelf ook over die spullen op de steiger struikelen, waardoor je naar beneden kunt vallen. Nog een reden om je werkplek op te ruimen: wanneer je zo’n val maakt en er staat beneden ook nog eens een doos spijkers of een cirkelzaag die je niet hebt opgeruimd ben je pas écht de pineut. Koop ook een veilige steiger, bijvoorbeeld bij Rolsteiger-kopen.be. Dit bedrijf verkoopt steigers voor verschillende doeleinden en kan je ook het juiste advies geven voor het kopen van een steiger.

Tip 5: zorg goed voor jezelf

Heb je lang haar? Zet dat dan vast, zorg ervoor dat het niet in gereedschap verwikkeld kan raken, want dan raak je op zijn minst een pluk haar kwijt en in het ergste geval ook een plak hoofdhuid. Ook loshangende kleding is om diezelfde reden gevaarlijk en dus echt een no-go. Gebruik afhankelijk van de klus ook een veiligheidsbril, een helm, gehoorbescherming, een stofmasker en handschoenen. Trek daarbij ook stevige schoenen aan, met een goede zool waarmee je niet snel uitglijdt, als je schoenen met stalen neuzen hebt, zijn dit ook zeker een aanrader. 

Wanneer je aan de slag gaat met verf, oplosmiddelen of andere vluchtige stoffen is het ook belangrijk dat je een mondmasker met veiligheidsklasse FFP 3 draagt. Zo’n masker zorgt ervoor dat je geen giftige dampen inademt en dat je gezond blijft. Zet ook een of meerdere ramen open (tip 1!), zodat er voldoende ventilatie is en je niet opeens bevangen wordt door alle dampen.

Relevante berichten

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept