Home Tips Is glas recyclebaar?

Is glas recyclebaar?

by admin

Glas moet je scheiden in de daarvoor bestemde glascontainers. Deze vind je in de buurt van alle grote supermarkten. Na het scheiden van het glas wordt dit weer ingezameld en verwerkt, maar wat gebeurt er eigenlijk mee? Kortom: is glas recyclebaar? In dit artikel lees je meer over glasverwerking en hoe dit proces in zijn werk gaat.

Wat gebeurt er met glas uit de glasbak?

Om antwoord te geven op de eerste vraag: ja glas is recyclebaar. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waar het zo belangrijk is om glas te scheiden. Gooi je glas in het milieu weg, dan kan dit voor veel overlast zorgen. Niet alleen is het gevaarlijk voor spelende kinderen en dieren, maar het wordt ook niet afgebroken, waardoor zowel jouw omgeving als de natuur heel veel last van jouw glas ondervinden. Door glas in de glasbak in te zamelen, draag je dus jouw steentje bij aan een beter milieu. Van glas uit de glasbak wordt namelijk weer nieuw glas gemaakt. 

Hoe verloopt het recycleproces van glas?

Nadat jij jouw glas hebt weggegooid wordt het door een vrachtwagen opgehaald en naar de fabriek vervoerd. In de glasscheidingsfabriek wordt het glas op lopende banden geplaatst. Door middel van grote magneten worden deksels uit het glas gefilterd. Vervolgens wordt al het glas op kleur gesorteerd, door middel van speciale lichtsensoren. Deze herkennen of het om gekleurd glas gaat. Hierna blijft alleen het transparante glas over. Dit glas wordt gecontroleerd op kwaliteit en daarna wordt het in grote vrachtwagens geladen. Al deze glasscherven worden buiten op een groot terrein gestort, waar het een week of 8 blijft liggen. Doordat het blijft liggen kunnen alle organische stoffen zoals jam en appelmoes wegrotten. Zodra het glas vrij is van etensresten, wordt het weer naar de glasfabriek getransporteerd waarna er nieuw glas van gemaakt wordt. Dit wordt gedaan door middel van grote ovens en omsmelting. Door het glas op zeer hoge temperatuur om te smelten (circa 2300 graden) wordt het glas weer vloeibaar en kunnen er weer nieuwe glazen producten van gemaakt worden. 

Glas scheiden is goed voor het milieu

Het is daarom dus belangrijk om jouw glas te scheiden, zodat er niet onnodig grondstoffen verloren gaan. Je kunt jouw glas- en afvalverwerking door Renewi laten uitvoeren. Hier huur je bijvoorbeeld een container voor glas maar ze halen het ook op, zodat je hier verder geen omkijken meer naar hebt.

Relevante berichten

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept