Home Wonen Bijzondere woningtypes op een rij

Bijzondere woningtypes op een rij

by admin

Wanneer we het over verschillende soorten huizen hebben, komen de meeste mensen niet verder dan een twee-onder-één-kap, vrijstaand huis en rijtjeshuis. Er zijn echter nog veel meer soorten woningen! Daarom beschrijven we in dit artikel enkele woningsoorten die je niet heel vaak tegenkomt!

Een aanleunwoning

Een aanleunwoning is een woning die dicht bij een verzorgingshuis staat. Hierdoor kunnen ouderen zelfstandig blijven wonen, maar hebben zij wel altijd de benodigde zorg en voorzieningen binnen handbereik. 

Een ambtswoning

Een ambtswoning is een woning die hoort bij een bepaalde ambt. Deze woning is bedoeld om gasten representatief te ontvangen. De persoon die de ambt bekleed mag in die woning wonen. Voorbeelden hiervan die we in Nederland tegenkomen zijn een pastoor die in de pastorie naast de kerk woont, een ambassadeur en een burgemeester. 

Een bedrijfswoning

Een bedrijfswoning hoort bij een bedrijf, en heeft er een functionele binding mee. Dit zie je bijvoorbeeld regelmatig bij winkels van zelfstandige ondernemers. Deze woning mag niet door iemand anders worden bewoond, want dan is er sprake van een reguliere woning.  

Een bungalow

Een bungalow is vaak een kleinere vrijstaande woning. Kenmerken zijn dat alles op de begane grond is, en dat het dak vaak plat is of slechts een hele lichte helling heeft.

Een dijkwoning

Zoals de naam al doet vermoeden is een dijkwoning een woning die op, aan, onder of langs een dijk staat.

Een herenhuis

Een herenhuis is een erg groot en royaal huis. Deze heeft minimaal twee volledige woonlagen plus een zolder. Meestal is een herenhuis vrijstaand, maar er bestaan ook herenhuizen die naast elkaar staan. Dit laatste type zie je vaak in Amsterdam langs de grachten. 

Een hofjeswoning

Een hofjeswoning is gelegen rondom een binnentuin of binnenplaats. Het hofje is hierbij meestal volledig ommuurd. Vroeger kwam je hofjeswoningen vaak tegen bij religieuze gemeenschappen. Tegenwoordig zie je hofjeswoningen echter vaak bij bijvoorbeeld bejaardencomplexen of studentencomplexen. 

Liever een reguliere woning?

De bovenstaande woningen klinken natuurlijk allemaal heel leuk. Echter zijn de meeste ervan niet heel geschikt om in te wonen, zeker niet als starter. Ga je verhuizen, en ben je opzoek naar een ‘reguliere’ woning zoals een twee-onder-één-kap of vrijstaande woning? Kijk dan eens bij Van der Eijken Makelaardij in Roosendaal.

Relevante berichten

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept