Home Offline 3 voordelen van schrijven met de hand

3 voordelen van schrijven met de hand

by admin

Snel en eenvoudig schrijven op de computer is tegenwoordig ontzettend gemakkelijk. Er zijn allemaal fijne schrijfprogramma’s die het mogelijk maken om snel notities te maken, mails te sturen of eenvoudigweg wat hersenspinsels neer te ‘tokkelen’. Hoewel we hierdoor steeds vaker even snel de laptop erbij pakken wanneer we moeten schrijven, gaat er wat ons betreft nog steeds niets boven de charme van het geschreven woord. 

Het is dan ook niet voor niets dat je nog steeds op iedere hoek een luxe vulpen kunt krijgen, mensen alsnog massaal notieblokken kopen en het papier vaak niet aan te slepen is. Schrijven met pen en papier zal niet zomaar verdwijnen. En dat is maar goed ook, want dit kent enorm veel voordelen. Nieuwsgierig geworden? Wij hebben de grootste voordelen van schrijven met de hand in plaats van op de computer voor jou op een rijtje gezet. 

1. Focussen op je schrijfwerk 

Iedereen zal beamen dat de digitalisering van onze maatschappij heel veel voordelen heeft gebracht. Flexibel werken is misschien wel het allergrootste voordeel. Daarnaast staan we continu in contact met de buitenwereld. Niet alleen via social media, maar ook via Youtube en andere kanalen. Hierdoor zijn we altijd op de hoogte van alles wat er om ons heen gebeurt. Toch heeft dit ook wel nadelen. Want wanneer je op de laptop aan het werk bent is het wel heel verleidelijk om even snel wat te ‘Googelen’ of een Youtube filmpje te bekijken. Voordat je het weet ben je een uur filmpjes aan het kijken en ligt je werk maar te verstoffen. Zonde, want die tijd zou je natuurlijk veel productiever kunnen gebruiken. 

Ga back to the basic en pak enkel een montblanc vulpen en papier. Leg je laptop, smartphone en tablet aan de kant en focus je enkel op hetgeen wat voor je ligt. Je zal merken dat je zo veel sneller werkt. Bovendien is het resultaat ook veel beter omdat er minder afleiding is. 

2. Beter voor je geheugen 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van schrijven op papier op je brein. Het resultaat is verbluffend. Zo is er een onderzoek gedaan onder twee grote groepen studenten. Zij kregen een pittig hoorcollege voor de kiezen. De ene groep respondenten mocht een laptop gebruiken om aantekeningen te maken en de andere groep enkel een lamy vulpen en een notitieblok. 

Wat bleek? De groep respondenten die zoveel mogelijk informatie hadden opgeschreven, konden deze informatie later veel beter reproduceren dan de andere groep. Bovendien konden zij enkele dagen later nog steeds een groot deel van het hoorcollege in eigen woorden vertellen. Terwijl de respondenten die aantekeningen op de laptop hadden gemaakt na enkele dagen al niet meer wisten wat ze precies voor informatie hadden gekregen. Tijdens het schrijven met de hand moeten je hersenen veel meer verbindingen leggen. De schrijftechniek, het reproduceren van informatie op papier, dit leidt allemaal tot extra uitdagingen voor het brein. En wanneer het brein actiever is, zal je meer informatie opslaan. 

3. Altijd bij de hand 

Een notitieblok en een Waterman pen kan je natuurlijk altijd en overal meenemen. Dat geldt uiteraard ook voor een laptop of tablet, maar dit levert wel veel meer extra bagage op. Bovendien zal je dit doorgaans niet meenemen wanneer je simpelweg naar een afspraak gaat of een keer met het openbaar vervoer reist. Pen en papier bieden jou de mogelijkheid om informatie snel op te schrijven of hersenspinsels te delen. Je hebt het altijd bij je. Hierdoor stimuleer je je eigen creativiteit en ben je altijd flexibel!

Relevante berichten

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept