Home Meubels Houtwormen in je meubels

Houtwormen in je meubels

by admin

Heb je houten design meubels? Dan bestaat de kans altijd dat het hout besmet is/ wordt met houtwormen. Houtwormen komen namelijk in de hele wereld voor, waarbij er meer dan 1500 verschillende soorten bestaan.

Houtwormen zijn de larven van houtwormkevers, welke in hout leven. De kevers zelf worden tussen de 2-4 mm groot. De larven vreten in huizen vaak meubels en andere houten voorwerpen aan, daarnaast zijn ook papier en boeken bij de larven in trek. De larven komen eigenlijk in allerlei soorten hout voor. De larve eten zich door het hout heen, en wanneer ze ontwikkelen tot kever, breken ze door de buitenkant van het hout naar buiten om te gaan paren. Deze gaatjes zijn ongeveer 2mm groot. Men kan zien dat er actief levende larven in het hout zitten als er hoopjes ‘boorstof’ of zaagsel rond de openingen te zien zijn.

Wanneer je houtwormen in je woning heeft, kan dit grote problemen veroorzaken. Naast het feit dat ze zich in de mooie designmeubels vestigen, kan het ook erg gevaarlijk worden wanneer houtwormen zich in steunbalken of houten vloeren vestigen.

Houtwormen bestrijden

Wil je houtwormen bestrijden, dan is het belangrijk om voor een lage luchtvochtigheid in huis te zorgen. De luchtvochtigheid dient altijd minder dan 50-60 procent te zijn. Naast een goede verwarming van uw woning is het ook goed om het huis goed te ventileren. Door het hout te behandelen met boenwas of verf kan het minder aantrekkelijk gemaakt worden voor houtwormen. Wanneer er houtwormen in kleine voorwerpen zitten zoals bijvoorbeeld een houten beeldje of een houten schaal, kun je de houtwormen bestrijden door het voorwerp te verwarmen of te verkoelen. Je kunt het voorwerp dan enkele dagen in de vriezer of juist even in de oven leggen, waarna de houtwormen snel zullen verdwijnen.

Relevante berichten

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept